Biodiverzitás

biodiverzitás, magyarul biológiai sokféleség az élőlények és közösségeik állandóan formálódó változatossága.

Miért fontos a biodiverzitás megőrzése?

A biológiai sokféleség létezésünk alapja; az élőlények bonyolult, egymásra utalt kapcsolatrendszerben léteznek, és a hálózat minden elemének védelme szükséges az életközösség fennmaradásához. Az életközösségek milliárd éve aktívan formálják a Föld arculatát, miközben alkalmazkodnak egymáshoz és élettelen környezetükhöz. Az élővilág radikális megváltozásával bolygónk felszíne, légköre, vízrajza is gyökeresen megváltozik, kiszámíthatatlanná téve a természet erőit, ami katasztrófák sorozatát eredményezheti. A biodiverzitás megőrzése éppen ezért elengedhetetlen az ember számára is.

 

Mi veszélyezteti a biodiverzitást?

Napjainkban a biodiverzitást leginkább az ember környezet-átalakító tevékenysége veszélyezteti. Felmérések szerint az emberi tevékenység hatására világszinten legalább egymillió fajt fenyeget a kipusztulás. Az élőhelyek változatosságának és kiterjedésének rohamos csökkenése teljes életközösségek megszűnéséhez vezethet.

A megmaradt természetes és természetközeli élőhelyek megváltozása - intenzív területhasznosítás, környezetszennyezés, behurcolt fajok térhódítása, klímaváltozás által - mind-mind káros hatással vannak a biológiai sokféleségre.

Egyes fajok ellenőrizetlen vadászata, korlátozás nélküli, kizsákmányoló gyűjtése (bálna-, elefántvadászat, korallgyűjtés, tonhalhalászat) szintén egész élőlényközösségeket veszélyeztethet.

Az, hogy mit teszünk a biológiai sokféleség megőrzése terén a következő évtizedben, alapvetően fogja meghatározni az ökoszisztémák fennmaradását, egészséges működését és általában véve az emberi életet a Földön.

Miért éppen május 22?

Május 22-ét az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává, mivel 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján.