Májvirág

Az év vadvirága 2020-ban: a nemes májvirág

Leírás, felismerés:

A májvirág, vagy nemes májvirág (Hepatica nobilis) kora tavaszi, március–áprilisi virágzású növény, ekkor hozza 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből („szirom”) álló kék virágait, melyek olykor rózsaszínek vagy fehérek is lehetnek. Levelei jellegzetesen három hegyes karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek és kitelelnek, azaz egész télen át megtalálhatók, ha nem takarja őket hó.

Virágzó májvirágok (fotó: Farkas Sándor)

Maga a növény kis termetű, alig 5–15 cm magas, bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben, köves talajú tölgyesekben találkozhatunk vele. Elsősorban a Dunántúl déli felén (Somogy, Baranya és Tolna), valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban fordul elő. Emellett megtalálható a Visegrádi-hegységben és a Karancs környékén is. Európa nagy részén honos, de a Brit-szigeteken csak behurcoltan fordul elő.

Virágzó májvirágok (fotó: Farkas Sándor)

Rendszertani helyzet:

Közeli rokona az Erdélyben, Dévától Hargitáig előforduló erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica), melynek levélkaréjai nem épszélűek, hanem csipkézettek. Mivel Magyarországon csak egy májvirágfaj fordul elő, ezért általában csak májvirág névvel illetjük; ha szabatosabban akarjuk megnevezni, akkor erdélyi rokonától megkülönböztetve használhatjuk a nemes májvirág nevet.

A májvirág jellegzetes levelei (fotó Barina Zoltán) 

 

Természetvédelmi helyzet, veszélyeztetettség:

1988 óta védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 

A faj a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében:

A Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának Herbarium Carpato-Pannonicum gyűjteményében minden hazánkban előforduló faj – az ország számos területéről és különböző időkben gyűjtve – megtalálható. Igaz ez a nemes májvirágra is, melynek közel 300 példánya szolgálja itt a kutatást és közművelődést. A rokon erdélyi májvirágból mintegy 133 példány található nálunk, és a két faj ritka hibridjéből is van 13 gyűjtött példányunk.

A nemes májvirág gyűjtött példánya Kitaibel Pál (1757–1817) gyűjteményében (Anemone hepatica néven)

Szerző: Barina Zoltán

 

Kulturális érdekességek:

Maga a májvirág, mint szimbólum, leginkább vallásos témájú művészeti alkotásokon jelenik meg, főleg Szűz Máriát ábrázoló képeken, valószínűleg színe miatt. Kékes árnyalata összefüggésbe hozható Mária jellegzetes ikonográfiai attribútumával; mindig kék lepellel ábrázolják. Egyéb keresztény hitvilághoz kapcsolható vonatkozása a keresztény kultúra növényszimbolikájában keresendő; levelének hármas karéja a Szentháromság-jelképre utal, Szentháromság füvének is nevezték. Ismert latin nevei: Herba Sanctae Trinitatis, Herba Trinitatis, Trinitas Unitas

Szűz Mária és a kis Jézus - Raffaello festménye

A májvirág nevét a háromkaréjú leveléről kapta, mely hasonlít a máj formájához. Érdekesség, hogy a népi gyógyászatban teáját epe-, máj- és vesebántalmakra alkalmazták.

Gyűjtötte: Brátis Nikoletta