Megalodon

Az év ősmaradványa 2020-2021-ben: a megalodon, avagy az óriásfogú cápa

Szerző: Gasparik Mihály (Őslénytani és Földtani Tár)

 

Leírás:

A megalodon testhossza elérhette a 18 métert, egyesek szerint előfordulhattak közel 20 méteres példányok is. Könnyen lehet, hogy ez a faj volt a valaha élt legnagyobb hal. Korának tengeri csúcsragadozója volt, a faj kialakulását a kréta végi nagy kihalási esemény segítette elő, ugyanis nem csak a szárazföldi élővilágban ment végbe hatalomváltás (a dinoszauruszok kihalásával és a madarak, valamint főleg az emlősök eluralkodásával), hanem a világtengerekben is. Az addig uralkodó tengeri csúcsragadozók nagy része kihalt (a legjobb példa erre talán a hatalmas moszaszauruszok eltűnése), így a globális katasztrófát túlélt állatvilág előtt új lehetőségek adódtak, új óriásragadozók fejlődhettek ki. Ezek között voltak a megalodon ősei is, a 10 méteresre is megnövő óriáscápák, amelyek koruk csúcsragadozói közé tartoztak. Az egyik ilyen faj volt az Otodus obliquus.

Ősbálnákra vadászó megalodon. Alberto Gennari, olasz művész alkotása.

Magának az Otodus (Megaselachusmegalodon fajnak a megjelenése az oligocén kor végére vagy a miocén elejére, kb. 23-24 millió évvel ezelőttre tehető. Félelmetes ragadozó volt, fő táplálékát emlősök: kisebb termetű bálnák, delfinek, tengeri tehenek, fókák képezték.

Megalodon állkapocs rekonstrukciója és egy muzeológus, aki egy fehér cápa állkapcsát tartja. Forrás

A fentebb említett 18, esetleg közel 20 méteres maximális testhosszat a legnagyobb fogleletek alapján állapították meg.

 

Rendszertani helyzet:

Eredetileg Carcharodon megalodon néven írta le egy svájci születésű geológus, paleontológus, Jean Louis Rodolphe Agassiz. A név magyarul „fűrészesfogú óriásfogú”-t jelent. A ma élő fehér cápa latin neve Carcharodon carcharias, ebből is láthatjuk, hogy kezdetben ennek a fajnak a kihalt, de közeli rokonának tartották a megalodont. Később azonban kiderült, hogy egészen biztosan nem sorolhatók ugyanabba a nemzetségbe, sőt, nagy valószínűséggel a két faj külön evolúciós ágon alakult ki.

Ekkorák lehettek a legnagyobb megalodonok. Forrás: Encyclopaedia Britannica.

Jelenlegi legjobb tudásunk szerint a fehér cápa és a megalodon a heringcápa-alakúak rendjének két külön evolúciós ágát képviseli, az előbbi a heringcápa-félék (vagy más néven makócápák) családjába (Lamnidae) tartozik, az utóbbi pedig a „nagyfogúcápa-félék” (Otodontidae) családjába. A két fejlődési ág elkülönülése feltehetően már több tízmillió éve megtörtént. Az óriásfogú cápa jelenlegi talán legelfogadottabb tudományos neve mindezek alapján Otodus (Megaselachusmegalodon.

 

Kihalás:

A kutatók körében általánosan elfogadott, hogy a faj kb. 2,5 millió éve kihalt. Kihalása egyik fő okának a kezdődő jégkorral beköszöntő globális lehűlést, egyben a világtengerek vizének lehűlését tartják, de egyéb okokat is felsorolhatunk. A pliocén második felére (kb. 3-4 millió évvel ezelőttre) kihaltak azok a cetfélék és egyéb tengeri nagyemlősök, amelyek addig a fő táplálékot jelentették a megalodonok számára. Emellett időközben új tengeri nagyragadozók is megjelentek, például néhány, a mai ámbrás cet távoli rokonsági körébe sorolható fogascet faj, valamint a kardszárnyú delfinek. Ekkorára már kifejlődtek a fehér cápák is. Márpedig az előbb említett fajok egyrészt igen erős konkurenciát jelentettek a megalodonoknak, másrészt – mivel a zsákmányszerzési stratégiájuk (csoportos vadászat) jóval sikeresebbnek bizonyult – kiszorították addigi élőhelyükről az óriásfogú cápákat, így a faj sorsa nem lehetett más, mint a kihalás.

A szentmargitai megalodon fog, a hazai gyűjtemények legnagyobb példánya.

 

A faj a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében:

Hazánkban a legtöbb megalodon lelet középső-miocén korú, kb. 15 millió éves kőzetekből származik. Csakúgy, mint a legnagyobb (tenyérnyi nagyságú) hazai fogleletünk, ami Szentmargitbányáról (ma Sankt Margarethen, Ausztria) került elő badeni korú (ez a középső-miocénnek egy úgynevezett emelete) lajtamészkőből, valószínűleg valamikor az 1800-as évek végén. Jelenleg Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum „Sokszínű Élet” c. állandó kiállításában tekinthetik meg a látogatók.

 

A cápafogat tartalmazó vitrin fölött lóg egy megalodon életnagyságú, 8,5 méteres rekonstrukciója. Ez jóval kisebb, mint a fog egykori gazdája, ami 13-14 méter körüli lehetett. Először egy ekkora rekonstrukció elkészítése szerepelt a terveinkben, de rá kellett jönnünk, hogy sajnos ekkora példányt nem tudtunk volna kiállítani.

A megalodon rekonstrukció szakmai felelőse a múzeum részéről Gasparik Mihály (a képen) volt, aki időről-időre ellenőrizte a „jószágot”.

A történethez az is hozzátartozik, hogy még a 8,5 méteres példány beemelésével is meg kellett küzdenünk. Az ablakon keresztül daruval lett beemelve, az uszonyok pedig csak a kiállítási térben kerültek fel a testre, velük együtt ugyanis nem fért volna be.

Pillanatkép a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításának építéséről: éppen a megalodon rekonstrukció „beszerelése” zajlik.

A vitrinben lévő rajzon bemutatjuk az egykori állat valós méretét is. Hazánkból egyébként még több lelőhelyről is kerültek elő megalodon fogmaradványok (bár némelyik lelet beazonosítása bizonytalan), íme néhány példa: Hidas, Mátraszőlős, Zagyvapálfalva (ma Salgótarján része) Püspökhatvan, Ipolytarnóc, Danitz-puszta. Mindenképpen meg kell említenünk Felsőesztergályt is, ahonnan szintén gyönyörű megalodon fogak kerültek elő, a Magyar Természettudományi Múzeum ősgerinces gyűjteményének legszebb darabjai közé tartoznak, ma már azonban ez a lelőhely az országhatáron túlra, Szlovákia területére esik.

Néhány megalodon fog az Őslénytani és Földtani Tár gyűjteményéből.

 

Szerző: Gasparik Mihály, Szabó Márton

 

Kulturális érdekességek:

Egy hawaii mondában szerepel Kau-Hu-Hu, a cápaisten, aki a tengerben egy hatalmas cápa, a szárazföldön pedig egy óriás alakját ölti. Illetve érdekes példa az a német népmese is, ami tulajdonképpen a kívánságokat teljesítő aranyhal mesetípusának egyik variációja. A történet szerint az öreg halász és a felesége kívánságait egy cápa teljesíti. /Benedek Elek nyomán/

A cápák rémisztő jellegét lerombolandó, az animációs kultúrában számos pozitív szerepet is kaptak. Akár csak ha a Cápamese (Shark Tale) lázadó karakterére gondolunk, aki cápaként vegetáriánus és irtózik az agressziótól. Vagy a Némo nyomában (Finding Nemo) című animációs filmben feltűnő cápák terápiás csoportjára, akik igyekeznek ragadozó ösztöneiken uralkodni. A Cápali és Cápeti (Sharky et Georges) is illeszkedik ebbe a sorba, hiszen itt is pozitív hősök a cápák.

Némo nyomában (2003)

Gyűjtötte: Földházi Gyula

 

Tippek pedagógusoknak, ahol az év faja a tananyaghoz kapcsolódik:

Tizedik évfolyam (biológia):

Tanulnak az evolúcióról (OFI-s tankönyv 15. oldaltól), itt a megalodon kapcsolódhat.

Gyűjtötte: Kispál István