Kicsi, fekete, de magyar

Magyarország leggyakoribb turmalinfajai a sörl és a drávit. Főként a Soproni-hegység átalakult kőzeteiben, valamint a Velencei-hegység gránitos kőzettesteiben és az azokat környező palás kőzetköpenyben találhatóak meg. Az utóbbi környezetben kőzetalkotó mennyiségben jelennek meg úgynevezett turmalinszirtet alkotva.

Hidrotermás (forróvizes) ércesedésekhez kötődve Nagybörzsönyben több helyen is rejtőzködnek milliméter alatti, tűs, színtelen turmalinkristályok, akárcsak a Mátrában, Gyöngyösoroszi környékén. A recski mélyszinti ércesedés metamorf (szkarnos) zónájából is írtak le turmalint.

A Bükkben riolittufát átszelő kvarc- és földpátkitöltésű telérekben bukkannak elő helyenként a jellegzetes tűs kristályokból álló fekete fészkek, míg a Tokaji-hegységnek az országhatárhoz közeli északi részén metamorf kőzetekben fordulnak elő az akár centiméteres méretet is elérő fekete, zömök oszlopok.

Apró szemcséi törmelékes üledékes kőzetekben igen sok helyütt megtalálhatók. A Duna hordalékából akár centiméteres nagyságú turmalinokat rejtő kavicsok is gyűjthetők.

 

 Parányi turmalinkristályok a velencei-hegységi Antónia-hegyi turmalinszirt védett feltárásából. A kép szélessége 5 mm. Forrás, Fotó: Körmendy Regina.


Nagy, piros-fehér-zöld, de sajnos nem magyar (Minas Gerais, Brazília, valószínűleg a Cruzeiro-bánya) Forrás: https://www.irocks.com/minerals/specimen/43161, „The Arkenstone”, iRocks.com szívességéből. (Ha valaki meg akarná venni nekünk, hogy itt Magyarországon állíthassuk ki, eláruljuk, hogy a megadott internetcímen csaknem 50 karátos csiszolt párjával együtt 3000 dollárért árulják).

 

További magyarországi lelőhelyű turmalinok fotói

 

Az év ásványa, a turmalin Vissza a kiállítás nyitóoldalára

Egy sokszínű ásvány névjegye Vissza a kiállításrész nyitóoldalára