Turmalintérkép

A turmalin főként magmás és metamorf kőzetek alkotóiként képződik elterjedten, de kis mennyiségben. Jól fejlett, saját alakú kristályai forróvizes (hidrotermás) oldatokból válnak ki üregek, repedések falán. A legjelentősebb drágakő-előfordulások a gránittesteken belüli, akár méteres nagyságú kristályokat tartalmazó fészkek – úgynevezett pegmatitok – üregeihez köthetők. Mivel a turmalin viszonylag kemény, ellenálló ásvány, szemcséi messzire elszállítódhatnak, így az üledékgyűjtőkben felhalmozódva törmelékes üledékes kőzetekben (homok, homokkő) szintén gyakoriak.

Nevezetes turmalin-lelőhelyekkel a világ számos pontján találkozhatunk. A legtöbb drágakő minőségű turmalin Brazíliából került elő, azonban nem véletlenül választották a turmalint Maine állam (USA) állami ásványának, hiszen számos, dús lelőhellyel büszkélkedhet ez a térség is, akárcsak Kalifornia, ahonnan az MTM gyűjteményében fellelhető rubellitek egy része is származik. Gazdag előfordulások találhatók Indiában és Srí Lankán, amit már a turmalin szó szingaléz eredete is sejtet. Emellett Oroszországban régóta, újabban pedig számos afrikai országban (Kenya, Madagaszkár, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Tanzánia, Zimbabwe), Kanadában, Pakisztánban és Afganisztánban is drágakőként bányásszák. Európai előfordulásai közül méltán híres az olaszországi Elba szigete, a szlovéniai Dráva menti Dobrova körzete, vagy a Cseh–Szász-érchegység, hiszen az elbait, a drávit és a sörl fajnevek e típuslelőhelyek nevét őrzik, illetve onnan erednek.

 

 „Turmalintérkép” – A különböző turmalinásványok, ahogyan nevük megtalálhatók az ábra minden részén, úgy a Föld valamennyi táján megtalálhatók. A kép a http://wordart.com weblap segítségével készült.

 

 A híres palai (USA) elbait (rubellit) egy példánya az MTM állandó ásványtani kiállításának rendszertani részén

 Elbait (rubellit), Krasznij Csikoj, Bajkálontúl, Oroszország. Fotó: Kupi László (Kupi L. gyűjteménye)

Liddicoatit, Matsiatra Ambony régió, Madagaszkár. Fotó: Kupi László (G. Wagner gyűjteménye)

Turmalin, Észak-Kivu tartomány, Kongói Demokratikus Köztársaság. Fotó: Kupi László (G. Wagner gyűjteménye)

Elbait, Pederneira, Minas Gerais, Brazília. Fotó: Kupi László (G. Wagner gyűjteménye)

Sörl, Pakisztán. Fotó: Kupi László

 

 

Az év ásványa, a turmalin Vissza a kiállítás nyitóoldalára

Egy sokszínű ásvány névjegye Vissza a kiállításrész nyitóoldalára